Kokkekurs og litt til

Uff, som tiden flyr. Plutselig er det onsdag, når jeg egentlig skulle skrevet dette på mandag. Beklager det, men sånn er det når man skal møte venner på kafe og samboeren vil være sosial..

Men hvertfall: Kokkekurs! :)

Kokkekurset jeg deltar på er arrangert av aperitif.no og har tittel "Det meste om det beste". Dette er en nettside med mye bra info når det gjelder mat, vin og kurs. De samarbeider med Kulinarisk Akademi, som holder til i Maridalsveien i Oslo.
KA, som det står på bygningen, har tidligere vært verter for stjernefinalen i "4 stjerners middag" på TvNorge. Kokke-eksperten i samme program er denne mannen:

Ole Martin Alfsen (alle bildene av kokker er hentet fra kulinariskakademi.no)

Han er ikke en del av kurset (hvertfall ikke dag en eller to), men er velkjent kokk med en del kokebøker. Jeg har hans "Familiekokeboka" som har masse gode retter som er enkle å lage.

Vår hovedinstruktør på kokkekurset er:

Jostein Medhus

Jostein var dommer på siste stjernefinale på "4 stjerners middag". Jeg så han fly inn og ut av dører mens vi ventet på at kurset skulle starte, uten at jeg visste at han skulle holde mesteparten av kurset. I tillegg til å være en del av KA, er han også kaptein på kokkelandslaget og dessuten sabla god til å lage mat!

Vi har også hatt disse to kokkene på kurset:

Øyvind Hjelle               Thomas Pettersen

Øyvind Hjelle møtte vi på kokkekurset første dag. Øyvind er lidenskapelig opptatt av sopp, blant annet, og av ham lærte vi mye om kraft og sauser. Veldig karismatisk mann, som har mye å lære bort og som gjør det på en bra måte.
Thomas møtte vi på dag 2. Han hjalp deler av kursdeltagerne med fisk (skal skrive mer om det) og viste blant annet noen skjæreteknikker. Han laget middagen sammen med Jostein på dag 2, nam nam!

Dag 1 begynte med at vi fikk servert en fiskesuppe med mye god fisk og litt skalldyr. Det var hvit fisk (torsk eller kveite), laks (eller ørret), blåskjell, kamskjell og reker i suppen. Den var utrolig god!

Temaet for dag 1 var kraft og sauser. Det viste seg at dag 1 var den uten praktiske oppgaver, det vil si at vi så på at kokkene laget mye forskjellig mens vi av og til fikk smaksprøver. De viste oss alt fra oksekraft, kyllingkraft og skalldyrskraft til varme og kalde sauser. Vi fikk utdelt et ganske tykt hefte med oppskrifter, skal dele noen av dem med dere senere. Jeg har allerede laget en av sausene, og det ble en suksess selv om jeg gjorde den noe forenklet. Men jeg fikk lov til å forenkle, altså ;)
Kvelden ble avsluttet med en enkel hovedrett som passet bra denne høstkvelden.

Hvis jeg skal nevne noe negativt om dag 1, så må det være at det ble ganske mye salt. Det er ganske mye salt i krafter og sauser, tross alt spiser man jo ikke sausen alene. Etterhvert ble smaksløkene mine så oversaltet at ALT smakte salt. Men det går fort over ;)
Dag 1 var også den mest intense dagen, fordi man sitter stille i 6 timer mens man hører på noen snakke. Med få pauser betyr dette slitne deltagere som nesten ikke får opp øynene dagen etterpå ;)

Dag 2 fikk vi servert en smaksrik suppe når vi kom. Den inneholdt MASSE ingredienser, i tillegg til minst 5 forskjellige garnityrer å velge mellom. Retten fortjener et eget innlegg, så det kommer litt senere når jeg har funnet frem den opprinnelige oppskriften ;)


Temaet for dag 2 var todelt; desserter og fisk/skalldyr.

Trenger jeg å si mer enn NAM når det gjelder dessertene? Vi fikk smake på 5 desserter; sjokolademousse, pannacotta, creme brule, suffle og karamellpudding. Vi deltagere ble enige om at vi var ganske mette etter dessert-delen av dagen, hehe.

Så var det fisk. På bordet lå det kveite, fjellørret, hummer (levende..), kamskjell og kongekrabbe. Vi fikk en innføring i filetering av kveite, vi fikk prøve oss selv på fjellørreten, vi åpnet kamskjell og prøvde oss på å ta ut innholdet fra beina på en kongekrabbe (kongekrabben var rå som er det enkleste å jobbe med). Hummeren tok kokkene seg av, den ble kokt og så tok de ut innmaten. Hvis du ikke har sett levende hummer før så vit at de er blå på skallet før de kokes. De skal også kokes levende, da dette er mer humant. Det høres merkelig ut, men det er bedre for hummeren å besvime av varmen i kjelen enn å få slått inn hodet og kanskje være bevisst over lengre tid. Det er derfor man skal ha fosskokende vann før man slipper oppi hummeren.
Vi fikk i tillegg smake på rå reker (frosne, men ikke kokt). Det smaker ganske søtt, så det kan anbefales. Ifølge kokkene på kurset skal det snart bli tilgjengelig i butikken, så se gjerne etter det om et par måneders tid :) I tillegg fikk vi smake på østers, selv om dette absolutt var valgfritt. Jeg har ikke smakt det før, men jeg måtte prøve. Det ble nevnt at østers smaker best med en vinagreitte og champagne som tilbehør, og jeg er mer enn villig til å prøve det. For en østers uten champagne som tilbehør og med kun sitronsaft i, kan være en uvant og kanskje noe ubehagelig opplevelse. Men du bør prøve minst 1 hvis du får sjansen :)

I og med at denne kvelden hadde en del praktiske oppgaver, var det mindre intenst og folk var mer opplagte når kvelden ble avsluttet. Før vi gikk fikk vi følgende treretter servert:
- Forrett: fjellørret med stekt kamskjell, ertekrem og hummer vinagreitte
- Hovedrett: Pannestekt kveite, spisskål med mais, kantareller, småpoteter og kaviar smørsaus
- Dessert: Arme riddere med syltet plomme og kardemomme semifreddo med hylleblomstkrem.

Hummer vinagreitte er en oljebasert saus, som vanligvis er laget kald. Semifreddo er italiensk iskrem :)

Dag 3 i kurset er på fredag. Det jeg vet er at vi skal lære om baking og om kjøtt, samt lage en femretters middag som vi så skal spise. Det kommer også noen fra Aperitif og skal lære oss om vin til mat. Jeg er noe bekymret for å lage middag, men vi er tross alt 6 stykker som skal jobbe sammen og det kommer til å være en kokk tilgjengelig hele tiden i tilfelle vi har noen spørsmål. Selve menyen lages av Jostein og hans kolleger, så jeg kan ikke forberede meg i det hele tatt. Men det er vel også litt av poenget ;)

Kurset koster 6600 kroner for alle dagene, inklusiv mat og lån av alt utstyr. Det eneste jeg trenger å ha med meg er gode sko og klær til å kokkelere i. For den prisen får du ganske mye mat, du får prøvesmakt på mye og du trenger ikke vaske opp når kurset er ferdig ;) Jeg synes det så langt er verdt pengene og jeg gleder meg kjempemasse til fredag!

Forresten; Øyvind Hjelle har skrevet en kokebok som heter "gourmet for begynnere". Her forklarer han mye av det samme som vi lærer på kurset og han har en veldig fin måte å skrive på. Boka får du på haugenbok.no for kun kr 99! Det er riktignok i paperback-versjon (ikke helt paperback, men det er det nærmeste uttrykket som passer). Du betaler frakt, men da får du boken i løpet av et par dager. Jeg bestilte også boka "Mat og Vin", hvor Hjelle også bidrar med en treretters middag sammen med mange andre kokker. Også denne er på salg nå til kr 99. Jeg kan legge ut ISBN koder hvis noen vil ha det :) (man kan søke på ISBN på nettbokhandler, da får du alltid opp rett bok)


Dette bildet viser hvordan vi holder på med det praktiske. Bildet er hentet fra et tidligere kurs holdt hos KA.

Aperitif har også mange andre kurs hos KA. Det trenger ikke være tredagers kurs, de har også kurs som holdes på en kveld, som har et spesifikt tema (feks italiensk, asiatisk, fransk etc). Disse kursene er en del billigere, men skal være like bra som det jeg deltar på nå :)

Det var litt om mine 2 dager på kokkekurs. Jeg skal skrive om siste kveld i løpet av helgen, men jeg regner med at det blir noenlunde sent på fredag. For er det en ting disse kokkene kan, så er det å snakke! Hver kveld så langt har gått en halvtime over tida, men de sa jo at det kom til å skje, hehe.

Har du smakt østers? Ville du likt å delta på et slikt kurs?

Ha en flott kveld!

-- alana --

2 kommentarer

Creativboligstyling.

23.sep.2010 kl.09:32

Det var jammen meg litt av et kurs!! Så mye dere lærer da!! :DD Det kunne jeg absolut tenkt meg å gjøre. Både min kjære og jeg er glad i god mat og prøver mange nye retter. Kjempe glad i sjømat men er det noe jeg ikke har spist så er det østers og...snegler ;) Men spiser mye annet da ;))

Nå kan du sikkert legge ut noen lekre oppskrifter snart ...? :))

Ha en flott dag!

alana

27.sep.2010 kl.21:16

Creativboligstyling.: Ja, man kan bli sliten av å lese heftene de har gitt oss. Men med rett redskap og tålmodighet får man det meste til ;)

Skal legge ut oppskrifter etterhvert, vil bare teste litt ut selv først så jeg kan gi noen gode tips :)

Skriv en ny kommentar

alana

alana

26, Oslo

Du har nå kommet inn på siden til en jente som elsker musikk, mac'en sin og kjæresten. Har gående en vektkamp mot kiloene som ikke vil bort og helsen som ikke blir noe bedre uten trening ;) Spørsmål? Send epost til alana.blogg@gmail.com!

Kategorier

Arkiv

hits