Kokkekurs og litt til

Uff, som tiden flyr. Plutselig er det onsdag, nr jeg egentlig skulle skrevet dette p mandag. Beklager det, men snn er det nr man skal mte venner p kafe og samboeren vil vre sosial..

Men hvertfall: Kokkekurs! :)

Kokkekurset jeg deltar p er arrangert av aperitif.no og har tittel "Det meste om det beste". Dette er en nettside med mye bra info nr det gjelder mat, vin og kurs. De samarbeider med Kulinarisk Akademi, som holder til i Maridalsveien i Oslo.
KA, som det str p bygningen, har tidligere vrt verter for stjernefinalen i "4 stjerners middag" p TvNorge. Kokke-eksperten i samme program er denne mannen:

Ole Martin Alfsen (alle bildene av kokker er hentet fra kulinariskakademi.no)

Han er ikke en del av kurset (hvertfall ikke dag en eller to), men er velkjent kokk med en del kokebker. Jeg har hans "Familiekokeboka" som har masse gode retter som er enkle lage.

Vr hovedinstruktr p kokkekurset er:

Jostein Medhus

Jostein var dommer p siste stjernefinale p "4 stjerners middag". Jeg s han fly inn og ut av drer mens vi ventet p at kurset skulle starte, uten at jeg visste at han skulle holde mesteparten av kurset. I tillegg til vre en del av KA, er han ogs kaptein p kokkelandslaget og dessuten sabla god til lage mat!

Vi har ogs hatt disse to kokkene p kurset:

yvind Hjelle Thomas Pettersen

yvind Hjelle mtte vi p kokkekurset frste dag. yvind er lidenskapelig opptatt av sopp, blant annet, og av ham lrte vi mye om kraft og sauser. Veldig karismatisk mann, som har mye lre bort og som gjr det p en bra mte.
Thomas mtte vi p dag 2. Han hjalp deler av kursdeltagerne med fisk (skal skrive mer om det) og viste blant annet noen skjreteknikker. Han laget middagen sammen med Jostein p dag 2, nam nam!

Dag 1 begynte med at vi fikk servert en fiskesuppe med mye god fisk og litt skalldyr. Det var hvit fisk (torsk eller kveite), laks (eller rret), blskjell, kamskjell og reker i suppen. Den var utrolig god!

Temaet for dag 1 var kraft og sauser. Det viste seg at dag 1 var den uten praktiske oppgaver, det vil si at vi s p at kokkene laget mye forskjellig mens vi av og til fikk smaksprver. De viste oss alt fra oksekraft, kyllingkraft og skalldyrskraft til varme og kalde sauser. Vi fikk utdelt et ganske tykt hefte med oppskrifter, skal dele noen av dem med dere senere. Jeg har allerede laget en av sausene, og det ble en suksess selv om jeg gjorde den noe forenklet. Men jeg fikk lov til forenkle, alts ;)
Kvelden ble avsluttet med en enkel hovedrett som passet bra denne hstkvelden.

Hvis jeg skal nevne noe negativt om dag 1, s m det vre at det ble ganske mye salt. Det er ganske mye salt i krafter og sauser, tross alt spiser man jo ikke sausen alene. Etterhvert ble smakslkene mine s oversaltet at ALT smakte salt. Men det gr fort over ;)
Dag 1 var ogs den mest intense dagen, fordi man sitter stille i 6 timer mens man hrer p noen snakke. Med f pauser betyr dette slitne deltagere som nesten ikke fr opp ynene dagen etterp ;)

Dag 2 fikk vi servert en smaksrik suppe nr vi kom. Den inneholdt MASSE ingredienser, i tillegg til minst 5 forskjellige garnityrer velge mellom. Retten fortjener et eget innlegg, s det kommer litt senere nr jeg har funnet frem den opprinnelige oppskriften ;)


Temaet for dag 2 var todelt; desserter og fisk/skalldyr.

Trenger jeg si mer enn NAM nr det gjelder dessertene? Vi fikk smake p 5 desserter; sjokolademousse, pannacotta, creme brule, suffle og karamellpudding. Vi deltagere ble enige om at vi var ganske mette etter dessert-delen av dagen, hehe.

S var det fisk. P bordet l det kveite, fjellrret, hummer (levende..), kamskjell og kongekrabbe. Vi fikk en innfring i filetering av kveite, vi fikk prve oss selv p fjellrreten, vi pnet kamskjell og prvde oss p ta ut innholdet fra beina p en kongekrabbe (kongekrabben var r som er det enkleste jobbe med). Hummeren tok kokkene seg av, den ble kokt og s tok de ut innmaten. Hvis du ikke har sett levende hummer fr s vit at de er bl p skallet fr de kokes. De skal ogs kokes levende, da dette er mer humant. Det hres merkelig ut, men det er bedre for hummeren besvime av varmen i kjelen enn f sltt inn hodet og kanskje vre bevisst over lengre tid. Det er derfor man skal ha fosskokende vann fr man slipper oppi hummeren.
Vi fikk i tillegg smake p r reker (frosne, men ikke kokt). Det smaker ganske stt, s det kan anbefales. Iflge kokkene p kurset skal det snart bli tilgjengelig i butikken, s se gjerne etter det om et par mneders tid :) I tillegg fikk vi smake p sters, selv om dette absolutt var valgfritt. Jeg har ikke smakt det fr, men jeg mtte prve. Det ble nevnt at sters smaker best med en vinagreitte og champagne som tilbehr, og jeg er mer enn villig til prve det. For en sters uten champagne som tilbehr og med kun sitronsaft i, kan vre en uvant og kanskje noe ubehagelig opplevelse. Men du br prve minst 1 hvis du fr sjansen :)

I og med at denne kvelden hadde en del praktiske oppgaver, var det mindre intenst og folk var mer opplagte nr kvelden ble avsluttet. Fr vi gikk fikk vi flgende treretter servert:
- Forrett: fjellrret med stekt kamskjell, ertekrem og hummer vinagreitte
- Hovedrett: Pannestekt kveite, spisskl med mais, kantareller, smpoteter og kaviar smrsaus
- Dessert: Arme riddere med syltet plomme og kardemomme semifreddo med hylleblomstkrem.

Hummer vinagreitte er en oljebasert saus, som vanligvis er laget kald. Semifreddo er italiensk iskrem :)

Dag 3 i kurset er p fredag. Det jeg vet er at vi skal lre om baking og om kjtt, samt lage en femretters middag som vi s skal spise. Det kommer ogs noen fra Aperitif og skal lre oss om vin til mat. Jeg er noe bekymret for lage middag, men vi er tross alt 6 stykker som skal jobbe sammen og det kommer til vre en kokk tilgjengelig hele tiden i tilfelle vi har noen sprsml. Selve menyen lages av Jostein og hans kolleger, s jeg kan ikke forberede meg i det hele tatt. Men det er vel ogs litt av poenget ;)

Kurset koster 6600 kroner for alle dagene, inklusiv mat og ln av alt utstyr. Det eneste jeg trenger ha med meg er gode sko og klr til kokkelere i. For den prisen fr du ganske mye mat, du fr prvesmakt p mye og du trenger ikke vaske opp nr kurset er ferdig ;) Jeg synes det s langt er verdt pengene og jeg gleder meg kjempemasse til fredag!

Forresten; yvind Hjelle har skrevet en kokebok som heter "gourmet for begynnere". Her forklarer han mye av det samme som vi lrer p kurset og han har en veldig fin mte skrive p. Boka fr du p haugenbok.no for kun kr 99! Det er riktignok i paperback-versjon (ikke helt paperback, men det er det nrmeste uttrykket som passer). Du betaler frakt, men da fr du boken i lpet av et par dager. Jeg bestilte ogs boka "Mat og Vin", hvor Hjelle ogs bidrar med en treretters middag sammen med mange andre kokker. Ogs denne er p salg n til kr 99. Jeg kan legge ut ISBN koder hvis noen vil ha det :) (man kan ske p ISBN p nettbokhandler, da fr du alltid opp rett bok)


Dette bildet viser hvordan vi holder p med det praktiske. Bildet er hentet fra et tidligere kurs holdt hos KA.

Aperitif har ogs mange andre kurs hos KA. Det trenger ikke vre tredagers kurs, de har ogs kurs som holdes p en kveld, som har et spesifikt tema (feks italiensk, asiatisk, fransk etc). Disse kursene er en del billigere, men skal vre like bra som det jeg deltar p n :)

Det var litt om mine 2 dager p kokkekurs. Jeg skal skrive om siste kveld i lpet av helgen, men jeg regner med at det blir noenlunde sent p fredag. For er det en ting disse kokkene kan, s er det snakke! Hver kveld s langt har gtt en halvtime over tida, men de sa jo at det kom til skje, hehe.

Har du smakt sters? Ville du likt delta p et slikt kurs?

Ha en flott kveld!

-- alana --

2 kommentarer

Creativboligstyling.

23.sep.2010 kl.09:32

Det var jammen meg litt av et kurs!! S mye dere lrer da!! :DD Det kunne jeg absolut tenkt meg gjre. Bde min kjre og jeg er glad i god mat og prver mange nye retter. Kjempe glad i sjmat men er det noe jeg ikke har spist s er det sters og...snegler ;) Men spiser mye annet da ;))

N kan du sikkert legge ut noen lekre oppskrifter snart ...? :))

Ha en flott dag!

alana

27.sep.2010 kl.21:16

Creativboligstyling.: Ja, man kan bli sliten av lese heftene de har gitt oss. Men med rett redskap og tlmodighet fr man det meste til ;)

Skal legge ut oppskrifter etterhvert, vil bare teste litt ut selv frst s jeg kan gi noen gode tips :)

Skriv en ny kommentar

alana

alana

26, Oslo

Du har n kommet inn p siden til en jente som elsker musikk, mac'en sin og kjresten. Har gende en vektkamp mot kiloene som ikke vil bort og helsen som ikke blir noe bedre uten trening ;) Sprsml? Send epost til alana.blogg@gmail.com!

Kategorier

Arkiv

hits